Gisteren was de Mannen voor Mannen dag: een lotgenoten dag enkel voor mannen van het syndroom van Klinefelter. Voor het ledenblad heb ik het onderstaande verslag geschreven.
Mannen voor mannen dag Assen, 25 augustus 2012
Praten over seks. Je zou denken in deze maatschappij dat het helemaal niet zo lastig zou moeten zijn. Niet voor mannen althans, immers is seksualiteit iets wat anno 2012 aan alle kanten aan ons voorbij komt, of het nu in een mannenblad de Playboy is, of ’s avonds laat op de televisie. Seks doen we allemaal, alleen praten erover, dat is niet zo gewoon en voor veel mensen nog erg privé.
Toch durfden dertien dappere mannen het aan om op zaterdag 25 augustus jongstleden op de speciale mannen voor mannen dag, de hele dag te praten over seks onder leiding van seksuoloog Jelto Drent, waar alle vragen over seks, testosteron, masturbatie voorbij komen.
De meeting begint met een open discussie over de communicatie tussen man en vrouw, die toch wel heel verschillend is, als je al over seks praat. De mannen vinden een gesprek met een vrouw vaak prettiger, als ze al over gevoelens en seks praten, omdat het gevoel aanwezig is dat een man snel is afgeleid, wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe BMW voorbij komt rijden, terwijl vrouwen aandachtiger luistern en doorvragen. Dat word door veel mannen als prettig ervaren. Toch blijken verschillende mannen het lastig te vinden om over seks te praten met hun partner, over wat ze fijn vinden of wat de verlangens zijn. Is het misschien toch een beetje taboe? Jelto Drent reageert dat het geen taboe is, maar voor mensen heel privé is en voor sommigen ook lastig te weten wat ze nu precies lekker vinden binnen de seks.
Het gebruik van testosteron komt uitgebreid aan de orde. Veel mannen ervaren meer seksuele opwinding met het gebruik van testosteron. De dappere mannen geven vooral aan er zelfverzekerder van te worden. Vooral aan het begin van testosterongebruik, worden sommige mannen “seksuele machines” zoals sommigen dit omschreven. Jelto Drent kon hier een verklaring voor geven, immers krijgen Klinefelter-mannen ineens een shot aan testosteron, terwijl jongens in de puberteit er geleidelijker aan wennen en ook trucjes leren om daarmee om te gaan. Bij Klinefelters is dat proces veel sneller, maar op termijn leren mannen met deze extra seksuele prikkel die testosteron veroorzaakt, om te gaan.
Toch is testosteron niet een stof waaraan alle libido te wijten is. Bij verschillende mannen word geconstateerd dat de libido ook al aanwezig was voor het gebruik van testosteron, maar door de extra toediening, de hersenhelft die zorgt voor prikkels van seksualiteit, alerter word, wanneer je bijvoorbeeld op staat zou lopen en dan meer let op vrouwen (of mannen).
Het laatste deel van de meeting werden verschillende persoonlijke vragen gesteld en beantwoord door Jelto Drent, die uitgebreid antwoord gaf op de diverse vragen. Tenslotte werd de dag afgesloten onder genot van een hapje en een drankje en konden de dappere mannen samen met een hoop nieuwe informatie –en inspiratie- weer naar huis.
Geschreven door: Romano Sandee – auteur “Ik en mijn Klinefelter”