In de vorige blog over het corona-vaccin schreef ik al: het is bijzonder lastig om antwoorden te vinden als het gaat in combinatie met zoiets als het syndroom van Klinefelter. Nadat ik eerder tevergeefs mijn vragen stelde bij het WIP-team van het werk geen antwoorden wist, mijn huisarts mij niet verder kon en tevens niet mijn eigen endocrinoloog-internist. Dan maar de stoute schoenen aantrekken en één van de meest geziene gasten van televisie met betrekking tot het corona-virus raadplegen. Heeft hij wél antwoorden voor me? Ik had eerder vandaag hierover met hem een telefonische afspraak.
Nou ja, technisch gezien waren het 2 afspraken, daar de afspraak even onderbroken moest worden vanwege dat hij de IC-capaciteit moest doorbellen, dus aan het einde van de dag had ik het vervolg op de afspraak van vanmorgen.
De vragen én antwoorden die ik stelde waren:
Er word gesproken over termen van “veiligheid” en “effectief”, wat willen ze hiermee precies zeggen?
Hij vertelde dat de termen veiligheid en effectiviteit worden gebruikt in wetenschappelijke studies in het vaccin met als voorbeeld Pfizer is het vaccin getest op een groep mensen die het vaccin kregen en een groep die een placebo kregen. Daarbij word gekeken naar hoeveel mensen dan corona ontwikkelen / hebben gehad ten aanzien van de placebo groep. Met een uiteindelijke som word dan berekend dat bij het vaccin in 95% van de gevallen iemand niet ziek werd. De veiligheid word vooral gekeken naar de bijwerkingen die iemand heeft en of deze niet té ernstig zijn.
Indien je een afwijkende DNA-samenstelling hebt, zoals ik met het syndroom van Klinefelter, in welke mate kunnen we het dan nog hebben over veiligheid en effectiviteit van het vaccin? Wat doet de RNA met mijn DNA? En kan het mijn gezondheid schaden?
Gommers: “Het vaccin is opgebouwd met eiwitten, wat we mRNA noemen. Deze moleculen worden in een vet bolletje geplaatst zodat deze de cellen kan binnen dringen en er is een stofje aan toegevoegd zodat de opname niet te snel gebeurd. Als je kijkt naar onze cellen, heeft alleen de celkern het DNA, waar de chromosomen zitten en dus ook de geslachtsbepalende chromosomen waar het syndroom van Klinefelter het over heeft. Echter komt het mRNA (de eiwitten) in het buitenste deel van de cel en en komt niet tot de celkern. mRNA is ook een stof die ook in andere virussen voorkomt zoals de griep. In dat opzicht kan het mRNA de DNA ook niet bereiken. Was dat wel zo geweest, dan zou bij elke griep je DNA aangepast worden, dus het is niet aannemelijk te noemen dat het corona-vaccin de DNA zou aantasten. Echter moet ik wel vermelden dat er in de studies van Pfizer en Moderna géén onderzoek is gedaan bij mensen met een chromosoomafwijking.”
Er is nog niet vastgesteld hoe lang het vaccin kan werken, maar de leveranciers trekken ten aanzien van verantwoordelijkheid ook hun handen ervan af. Wie is verantwoordelijk als het toch mis gaat?
Uiteindelijk is de leverancier toch verantwoordelijk voor de geleverde vaccin zelf. Het is dan wel van belang dat je niet in een groep behoord waarvan zij van te voren een waarschuwing voor hebben opgesteld. Voor de handeling (het zetten van de injectie) is de zorgverlener afhankelijk.
Ik heb momenteel nog een te lage vitamine D gehalte. Vitamine D is van invloed op het immuunsysteem: in hoeverre is het veilig en verantwoord om dan het vaccin te nemen?
Het klopt dat vitamine D van invloed op in het immuunsysteem is, sterker nog, het is van cruciaal belang. Uit studies blijkt ook dat mensen minder vatbaar lijken te zijn wanneer hun vitamine D op peil is voor corona. Echter zijn er in de studies 2 vragen die eigenlijk niet goed gesteld, namelijk of er minder corona voor kwam door het innemen van vitamine D en of dat de proefpersonen uit de studies al een hoger niveau vitamine D hadden. Dat is niet goed meegenomen en dus ook niet goed vast te stellen. Maar het is zeker goed om dit in te nemen, zeker samen met een vaccin om je immuunsysteem goed ingesteld te hebben.
In de bijsluiter staat vermeld dat bij trombose of mensen met problemen van bloedstolling een arts moet beoordelen of het vaccin kan. Ligt dit aan het vaccin zelf of heeft dit te maken met de handeling intramusculair injecteren (in de spier injecteren)?
Dit heeft eigenlijk met alle injecties te maken dat er een bloeding kan ontstaan onder de huid, in de spier of dat iemand snel blauwe plekken krijgt. Daarom is het bij de handeling van belang hier extra secuur mee om te gaan. Het is in elk geval geen waarschuwing bedoeld vanuit het vaccin.
Waarom word er zo vanzelfsprekend gedaan over dat zorgverleners zich moeten vaccineren? Als ieder ander qua cliënten zich vaccineren, dan is zou de zorgverlener niet meer nodig zijn toch?
Gommers: “Dat is waar, maar eigenlijk volledig onterecht. Je bent baas over je eigen lichaam en moet die keuze maken. Dat we zorgverleners willen vaccineren is om ziekte voorkomen onder het personeel. Maar hoewel de eerste signalen zijn dat als je gevaccineerd bent, anderen ook beschermd, is hier nog te weinig over bekend. Het is in elk geval een eigen keuze waar we eigenlijk niet zo vanzelfsprekend over moeten doen.”
Is er eigenlijk ook iets bekend over het vaccin en hoe dit werkt bij mensen met een CVA, verlamming of dwarslaesie bv.?
Dit is niet getest in een onderzoek, maar logischerwijs doe het vaccin niet anders dan bij een griepvaccin met hoe de stof word verwerkt in het lichaam. Het belangrijkste is dat het vaccin niet in de aangedane kant word geïnjecteerd. Maar zolang een spier nog doorbloed is, kan het nog steeds in de spier geïnjecteerd worden.
Ik heb afgelopen dagen in mijn werk op de COVID rondes gestaan om de saturatie (zuurstofgehalte in het bloed) en temperatuur te meten. Het viel mij op in het beeld dat ondanks een vastgestelde corona, bij deze vier mensen de saturatie tenminste 97% was en de temperatuur in de normaalwaarden van 36,5-37,5 graden Celsius zich bevond. Is dit normaal te noemen?
Gommers: “Covid kan op verschillende manieren verlopen. Als je geluk hebt, verloopt het zeer mild. Maar we zien ook dat tot ongeveer 5 dagen na besmetting de saturatie en temperatuur vaak aardig normaal is. In die dagen is het ook heel makkelijk om andere mensen te infecteren omdat je zelf weinig door hebt. Pas vanaf de zesde dag, kunnen klachten eventueel toenemen, met als ergste scenario dat iemand toch hier op de IC word opgenomen.”
Wat ga ik zelf nu doen?
Ik heb natuurlijk erg bedankt voor het gesprek en de genomen tijd. Ik kan mij zo voorstellen dat deze man het momenteel ontzettend druk heeft. Hoewel mij de antwoorden wat gerust stellen en mij wat positiever stemmen ten aanzien van het vaccin, ben ik er nog niet definitief over uit wat ik ga doen. Ik vind het toch spannend allemaal, vooral omdat er binnen de groep chromosoom-afwijkingen nog zo weinig bekend is. Ik denk dat ik voor nu vooral even het goed in de gaten ga houden hoe andere mensen erop reageren en wat het doet bij bv. mensen met chromosoom-afwijkingen als het syndroom van Klinefelter, Turner-syndroom of het syndroom van down. Heb je hierin ervaringen, deel ze dan ook zeker hieronder!
There are 2 comments
Ik ben recent ook overtuigd door vrienden om te beginnen met een vitamine D supplement wegens verschillende redenen, bv. corona, maar ook vooral omdat het zo’n gure maanden zijn. Wat vind jij persoonlijk van deze van Flinndal? Hij heeft alvast goede reacties, maar ik vraag me af welke jij neemt?
Groetjes,
Yvette
Ik heb geen ervaring specifiek met Flinndal. Ik krijg vitamine D namelijk voorgeschreven vanuit de internist met een dosering van 25.000 IE. Als ik kijk op hun website, dan is hun dosering 800 IE, die dus een stuk lager ligt. Die is vooral geschikt als onderhoudskuur als ik het vergelijk met mijn vriendin haar dosering die het als onderhoud krijgt met een capsule van 5600 IE per week. Dus dat is die dosering.