Sinds 1 juli jongstleden heb ik mijn werk als forumbeheerder formeel beëindigd. Hoewel ik momenteel nog wel de “back-up” ben tot een nieuwe hoofdbeheerder is gevonden (tot 1 oktober), is het gevoelsmatig wel het einde. Op 7 juli jl. kwam ik bijeen met het bestuur van de Nederlandse Klinefelter Vereniging en was het de bedoeling dat er een overdracht zou zijn. Helaas… Niets bleek minder waar te zijn.

Uiteindelijk zouden er in potentie 2 nieuwe moderatoren aanschuiven, alleen die waren er helaas (al dan niet door omstandigheden) niet aanwezig. Dus ik kon wel dingen gaan uitleggen over hoe het forum werkte, maar de twee bestuursleden die aanwezig waren en de vrijwilligerscoördinator, gaan die taken toch niet overnemen. Het is dus nog de vraag wat er gebeurd met het forum, maar toch… jammer is het wel weer.

We hebben tijdens het gesprek teruggeblikt op mijn rol als beheerder, al kwam regelmatig de vraag… “Het klikt zo goed met de moderator die hier zit, waarom blijf je niet?” Ik kan daarover op mijn blog, nu ik niet meer in functie ben, daar wel wat opener over zijn. Ik heb namelijk al eens eerder overwogen in 2013 te stoppen nadat er veel “gedoe” op het forum was en de boel flink escaleerde. Uiteindelijk heb ik toen besloten nog te blijven. Echter in de jaren erna heb ik nog met regelmaat confrontaties en wrijving mogen ervaren van deze hypocriete man. Ik ga niet wijzen op mijn blog, maar het is wel al met al de reden geweest dat de daadwerkelijke beslissing is gemaakt te stoppen met mijn werkzaamheden, ook omdat een eventuele groei zou betekenen dat ik met deze man zou moeten samenwerken. Dat laat ik liever over aan iemand anders. Aan de andere kant zie ik zelf dus geen groei meer. Alles wat gedaan moest worden, is ook verwezenlijkt.

Doelen 2012

In 2012 zijn er verschillende plannen en doelen uitgezet wat de toekomst moest gaan worden van het Klineforum. Alle doelen waar het bestuur destijds mee heeft ingestemd, zijn ook verwezenlijkt. Toen ik in 2012 het stokje overnam, was het forum “dood”, er was weinig te beleven, geen interactie en niet echt een meerwaarde op het internet danwel de vereniging. Ik heb het document er nog eens bij gepakt wat het bestuur destijds. De doelen die ik destijds had gesteld waren als volgt (en met wat er is gebeurd sinds 2012):

  • De forumstructuur aanpassen
    Dit is ook gebeurd. Er waren in het verleden maar liefst 38 verschillende fora. Dat was erg onoverzichtelijk, zowel voor mij als beheerder als voor gebruikers. Uiteindelijk is dat hedendaags teruggebracht naar 13 fora / boards.
  • Upgrade forum
    In 2012 was al bekend dat de software oud was en ernstige beveiligingslekken had. Uiteindelijk mocht in 2013 een nieuw forum aangekocht worden en heeft het nog wel een tijd geduurd voor het online ging (er waren problemen met de personen die in de juiste mappen mochten komen/geautoriseerd ertoe waren). Uiteindelijk is in oktober 2014 het nieuwe forum live gegaan voor alle gebruikers.
  • Moderatie
    In 2012 was al bekend dat moderators en beheerders zich meer naar voren zouden gaan begeven en activiteiten gingen ondernemen. In het plan werd dit aangeduid in flex- of strakke moderatie. Dus als het mogelijk is dat er losjes gemodereerd zou worden en als er zaken uit de hand dreigen te lopen, de touwtjes wat strakker aangetrokken worden. Iets wat vaak is gebeurd -helaas-. Ik heb helaas moeten ervaren dat erg los modereren niet altijd even goed werkt bij de doelgroep op het forum, omdat veel Klinefelter-mannen toch behoefte hebben aan duidelijkheid.
  • Chatten op het forum
    In 2012 werd dit voor het eerst geopperd na een kleine peiling onder gebruikers, dat men toch wel behoefte had aan “snel” contact, dus in plaats van dagen wachten, directe interactie. Aan het begin was het echt even zoeken naar de juiste dag, wat in mijn eigen agenda pastte natuurlijk en welke tijden. Uiteindelijk kwamen we erachter dat het niet veel uitmaakte op welke dag, dat het aantal mensen ongeveer gelijk was en dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Ook was het aan het begin erg zoeken naar de juiste frequentie. Zo kan ik mij herinneren dat ik een tijdje elke dag rond een bepaald tijdstip mensen opving om te chatten, maar dat werd al snel veranderd naar eens per week op een centraal tijdstip. Later is dat veranderd naar eens per 2 weken, waarbij een extra moderator / de chatmaster erbij kwam waarbij we om en om dienst konden hebben. Ook merkte we wel als ik vergeten was om een herinneringsmail te sturen aan het einde van de ochtend, dat er ‘s avonds niemand of aanzienlijk minder mensen online waren ten opzichte van de dagen waarop we wél een herinneringsmail stuurden.Ook was een onderdeel van dit plan dat er specialisten op het forum kwamen chatten voor een online spreekuur. Ook dit is gebeurd sinds 2013. De procedure was altijd wel lastig om de juiste mensen te vinden, want aan de ene kant zoek je iemand met veel kennis, aan de andere kant was het wel belangrijk dat iemand e juiste (snelheid) typevaardigheid had op de chat. Ook merkte we dat bepaalde onderwerpen meer mensen trokken dan andere onderwerpen. Uiteindelijk zijn er in totaal 6 online spreekuren geweest, waarbij er in het laatste half jaar 3 waren in een relatief hoge frequentie. Deze werden ook met veel belangstelling gevolgd en werden er veel vragen gesteld én beantwoord. Al deze zaken kwamen ook bij mij weg, ik zocht naar de juiste specialisten, netwerkte, vroeg door tot de juiste specialist beschikbaar was en daardoor heb ik ook artsen en specialisten weten te trekken die echt een vakspecialist zijn op hun vak, waarbij we eigenlijk nooit een bijdrage hebben hoeven te betalen. Wel regelde ik altijd dat de dag na zo’n spreekuur een specialist een doos merci op de deurmat kreeg. Hoe dat verder zou gaan vanaf nu, is ook onduidelijk, maar ik heb het met plezier gedaan dat mensen antwoord kregen op hun brandende vragen.
  • Stelling van de week
    In het oorspronkelijke plan werd een stelling van de week genoemd om meer activiteit op het forum te krijgen. Dat is ook een tijdje goed gelukt. Echter kreeg ik als beheerder heel weinig input van mensen, dus op een X-moment waren mijn ideeën van elke week een stelling verzinnen, toch wel op. Dus ik veranderde dit na verloop van tijd naar de stelling van de Maand. Toch ben ik in 2013 uiteindelijk ermee gestopt, omdat het aantal reacties minder werd en bovendien mijn ideeën ook wel op waren.
  • “Online versus Offline”
    Deze titel zegt veel van jullie niet zoveel, maar wat de bedoeling was is dat mensen die op een lotgenotendag kwamen, op de lotgenotendag hun forumnaam doorgaven en toegevoegd worden in een besloten groep om na zo’n dag verder te kunnen praten met dezelfde mensen online, zonder gelijk persoonlijk gegevens uit te hoeven wisselen. Uiteindelijk is dit proefgedraaid even in Assen op 1 bijeenkomst, maar uiteindelijk werkte dit niet goed, omdat mensen elkaar dan niet weer online opzochten op het forum. Dit is overigens nog steeds mogelijk onder groepen, maar word niet toegepast. Bovendien zoeken mensen elkaar steeds vaker op op facebook: iets waar in 2012 (toen het plan gemaakt werd) in veel mindere mate zich voordeed.
  • Liveblogging lotgenotendagen
    In het oorspronkelijke plan wat ik indiende bij het bestuur, wilde ik het mogelijk maken via Twitter tijdens de lotgenotendagen live verslag te kunnen doen, maar liever nog via een videostream zoals dat op dat moment Ustream actiever werd. Dit plan werd door het bestuur destijds afgekeurd, omdat veel mensen moeite hebben om zich kenbaar te maken als Klinefelter-verwant. Zelf, vanuit mij als privépersoon heb ik de laatste keer in Assen wel via deze blog aan live blogging gedaan en kon je live meelezen wat er tijdens de lezing besproken werd.

Al met al zijn veel doelen dus ook behaald, iets waardoor ik ook tot de conclusie ben gekomen dat er voor mij niet echt dingen nog zijn waar ik harder voor zou gaan lopen. Het zou alleen maar het in stand houden van wat er staat zijn, en dat is iets wat mij niet trekt. Ik wil vooral groeien en groei ook zien.

Persoonlijke groei

Tijdens de periode als beheerder heb ik ook als persoon groei gekend. Dit heb ik zelf met name mogen ervaren bij confrontaties en hoe ik daarop reageerde en steeds beter hierin werd om daar mee om te gaan. Ook om de juist empathische reactie te geven, ging me steeds beter af. Ik merkte aan het begin een veel grotere generatiekloof dan hoe die nu is. Ook streefde ik er aan het begin als beheerder naar dat ieder mijn vriend moest zijn, maar ik leerde dat ik niet in de rol was daar als vriend, maar als beheerder en dat dat ook wel eens betekende dat je een actie moest ondernemen die iemand niet zo leuk vind. Ook daar heb ik wel met regelmaat mee gezeten of dat ik contact opnam met het bestuur om dan te overleggen of informatie in te winnen.

Ook heb ik soms mijn woordkeuze wat meer aangepast. Ik weet niet of dat door het forum alleen komt, of door het feit dat ik ouder werd en andere dingen meemaakte buiten het forum om, maar zo vermijd ik tegenwoordig vaak het woord “voorstellen” en kies ik vaak “indenken”, omdat ik er dan meer rationeel over nadenk en dus me iets van uit de ratio kan indenken, maar het voorstellen kan ik me dan niet omdat ik het niet ken. Dat is een van de voorbeelden en zijn er wel meer van, maar dat is wel wat mij o.a. heeft gebracht. Het is dus ook een stukje tekstuele communicatie waar ik naar mijn gevoel sterker in ben geworden, hoewel dat misschien niet bij ieder even goed overkomt natuurlijk.

Hoe verder?

Als het goed is, gaat het bestuur opzoek naar nieuwe moderatoren en beheerders. Zelf heb ik wat meer tijd en ben bezig om te leren gitaar spelen. Iets wat ik wel tof vind als ik dat zou kunnen en bovendien ervaar ik dat wel als ontspannend. Als privépersoon ben ik nog lid van het forum en ben dus nog even de back-up, al hoop ik snel dat er mensen zijn die het stokje over gaan nemen. Voor de rest blijf ik bij de lotgenotendagen in Assen de nodige hand en spandiensten verlenen. Voor nu is het vooral…

^ Ik vond het gewoon even leuke toevoeging deze video ^

Deel dit: