Oké, het corona virus laat me momenteel niet los. Ik doe onderzoek en lees stukken. Waar nodig vraag ik door bij andere mensen of misschien beter eens informeren bij een (medisch) specialist. Ik werd onlangs getriggerd door een artikel in het Dagblad van het Noorden waar hoofd IC in het UMC Groningen, Peter van der Voort dat oudere mannen tussen de 56 en 72 met overgewicht veel vaker op de IC komen als zij corona krijgen. Daar stelde ik mij dan ook de vraag af: hoe zit dat dan? En wat doet het dan als je een vrouwelijk chromosoom te veel hebt? Hebben we daar in deze casus dan toch eens voordeel van?

Hoewel het artikel meer gaat over de vaccinatie strategie en dat deze specialist van mening is dat deze specifieke groep oudere mannen dus al eerder gevaccineerd. Maar waar zit het hem dan in? Juist het gegeven dat 3 op de 4 mensen op de de IC tussen de 56 en 72 jaar is, waarvan 72% een BMI heeft van meer dan 25 punten, gaf de vraagtekens. Waarom zijn het juist mannen? En waarom zou dit niet bij vrouwen voorkomen? Zit dit in de testosteron of iets anders?

Reden genoeg om Peter eens een e-mail te sturen om dit te duiden. Het antwoord ligt niet persé in het verhaal in de testosteron, maar ook niet persé in de chromosomale afwijking zoals we die kennen in het syndroom van Klinefelter. Maar hoe het dan wel zit: het zit hem namelijk hoe zich het vetweefsel zich verdeeld in het lichaam. Dit zie je dan terug in de hoeveelheid buikvet die iemand heeft. Oftewel: als in deze groep mannen er meer “bierbuikjes” voorkomen, juist die groep heeft een groter risico om op de IC te belanden als zij corona krijgen.

In dat opzicht kun je dus beter dikkere billen hebben dan je buik. Daarmee zie je namelijk een grotere hoeveelheid onderhuids vet. Dat is relevant voor de mate waarop je ernstige mate van corona krijgt, tenminste, als het gaat om de IC opname. Het word hierbij gemeten aan de hand van de “waist-hip ratio”, oftewel de verhouding tussen je middel en heup. Als deze lager is, is de kans dat je op de IC komt met corona een stuk lager.

Hoe bereken ik dat?

  1. Meet je middel op op het smalste gedeelte net boven de navel.
  2. Meet je breedste/dikste gedeelte van je heup/billen op.
  3. Deel de omvang van je middel door de omvang van je heup.

Voorbeeld:

Je meet je middelomtrek van 120 cm, maar een heupomtrek van 140 cm. De som is dan:

120 : 140 = 0,86 (afgerond op 2 decimalen)

Vervolgens word er gekeken naar wat een gezonde verhouding (ratio) is. Bij vrouwen is dit lager dan 0,8. Bij mannen is dit lager dan 0,95.

Mannen met syndroom van Klinefelter op IC UMCG?

Tenslotte was ik natuurlijk wel nieuwsgierig hoe het dan zit met het aantal IC opnames sinds maart 2020 van mannen met het syndroom van Klinefelter én corona. Hierbij gaf Peter aan dat zover hij weet er geen enkele man met het syndroom van Klinefelter met corona op de IC heeft gelegen. Zullen we dan toch wel een beetje geluk hebben als het gaat om de kans van (ernstige) corona te krijgen?

Heb jij het syndroom van Klinefelter én corona gehad? Ik zie graag jullie reacties onder de blogs terug!

Deel dit: